Κτήμα Φιλιππικόν

 

Σε μια κατάφυτη έκταση 25 στρεμμάτων δημιουργήθηκε ο Ιππικός Όμιλος Σαλαμίνας και το Κτήμα Φιλιππικόν. Η διαδρομή προς το Κτήμα, θα σας μαγέψει. Πρόκειται για ένα δάσος μοναδικό που έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός. Η γαλήνη, συνδυασμένη με την απόλυτη αρμονία, αναδεικνύει την ωραιότητα του τοπίου. Ένα κομμάτι παραδείσου στην άγνωστη, ως χτες καρδιά της Σαλαμίνας. Θέα που κόβει την ανάσα.Θάλασσα που γίνεται ένα με τον ουρανό στο βάθος του ορίζοντα. Ηλιοβασίλεμα, που τη χρωματική του παλέτα θα ζήλευε και ο πιο ταλαντούχος ζωγράφος. 

 

 

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Αξίζει την επίσκεψή σας. Είναι χτισμένο μέσα στην καρδιά του δάσους, ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας, με συνεχή παρουσία από το 1742. Η σπάνια εικονογράφηση, το τέμπλο και ο ρυθμός του μας ταξιδεύουν στο αθάνατο Βυζάντιο. Την τέλεια εικόνα συμπληρώνει η πηγή του Αγίου Νικολάου που, χρόνια τώρα, ξεδιψάει τον ταξιδιώτη-προσκυνητή.

 

 

Επίσης, απέναντι από το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου δεσπόζει το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη του Καλυβίτη. Βυζαντινό απομεινάρι του 10ου αιώνα, χτίστηκε επί Αυτοκρατορίας Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου. Η λιτή αρχιτεκτονική του, θαύμα οφθαλμών, θα σας εκπλήξει.

 

 

Μα, δεν είναι μόνο η φύση που θα σας συναρπάσει ! Διάσπαρτα στο χώρο και το χρόνο βρίσκονται ανεκτίμητα μνημεία της Αρχαιότητας που περιμένουν υπομονετικά την ανάδειξή τους από την αρχαιολογική σκαπάνη.Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στα βάθη των αιώνων φτάνουμε στη Μυκηναϊκή εποχή, τότε που ήκμαζε το Βασίλειο της Σαλαμίνας με Βασιλιά το θρυλικό Αίαντα τον Τελαμώνιο. Ευρήματα, που προκαλούν το θαυμασμό μας, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γιάννη Λώλου.Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Μεγάλου Τραγικού Ποιητή μας Ευριπίδη, ένα ακόμη σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα, που οφείλεται και αυτό στις άοκνες έρευνες του κ. Λώλου. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους, που θα θέλαμε να μας επισκεφθείτε.

 

Δείτε μέσω του χάρτη παρακάτω πώς μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο χώρο μας.


Διαδρομή : Πέραμα (Πειραιάς)  πρός Kτήμα Φιλιππικόν

  

 

Διαδρομή : Νέα Πέραμος ( Μέγαρα ) πρός Kτήμα Φιλιππικόν